Tuesday, April 1, 2014

Patairha gyulladás — Dr Strasser megközelítésében

Strasser Hoofcare New Zealand

A patairha gyulladás — pontosabban a lemezes patairha gyulladása- járványszerű méreteket öltött a háziasított lovak körében. A hagyományos megközelítések hajlamosak a gyulladást kiváltó tényezőkre koncentrálni, melyek közül a leggyakoribb a gazdag takarmány pld. tavaszi fű. A patairha gyulladás kezelése kiterjed a megelőzésre való törekvéstől, mint pld. táplálék kiegészítők adagolása, melyek arra lennének hivatottak, hogy kevésbé érzékennyé tegyék a ló hátsó bélszakaszát, egészen a különböző mechanikai megoldásokig, melyek közül a legnagyobb kárt az ún. emelt sarkú gyógypatkó felütése okozza.

Dr Strasser megközelítése

A patacsont elfordulása és leválása ( más néven patairha gyulladás), már nem egy új keletű probléma. A patairha gyulladás nem mindig a patacsont elfordulásával és a szarutokról való leválásával ér véget. A gyulladást számos dolog kiválthatja: pld takarmány, vegyi anyagok, hormonok, mechanikai stressz. Egy máskülönben egészséges patában ha megszüntetjük a kiváltó okot, a gyulladás nem okoz nagy sérülést a lemezes irha kapcsolódásában. Más megelőző körülmények szükségesek ahhoz, hogy ez megtörténjen. Egy egészséges patában a patacsont párhuzamos a talajjal és a pártaszél szöge 30 fokos lejtésű. Ebben a helyzetben a patára ható erők egyenletesen oszlanak el a csont minden részén, valamint a lemezes szarun és irhán. Azonban, amikor a patacsontot arra kényszerítik, hogy meredekebb legyen (pld ék párna) a súly előrébb kerül mint a szokásos, ami a lemezes irha első részének krónikus túlterheléséhez vezet. Minél meredekebb a patacsont, a hegye annál inkább lefelé kényszerül és a patairha annál inkább túlfeszítetté válik. Ez végül a patacsont szarutokról való leválásához vezet az ujj területén — vagy a gyorsan növő sarok erőkarja, vagy a talpba fokozatosan belenyomódó patacsont miatt. A ló egy darabig meredek patákkal is el van problémák nélkül, ha puha talajon használják, vagy vasalva van.Egy ideig a patkó megakadályozza a patacsont látható leválását a pata faláról, mivel a talp boltozata nem tud kisimulni. De a patkolás ( valamint a beszűkülések, vibráció, mozgáshiány) csökkentik a vérellátást, különösen az ujjak területén. A rosszul táplált lemezes irha szerkezete belül megváltozott, még akkor is ha a pata kívülről egészségesnek tűnik is, és nem tud megfelelő lemezes szarut termelni. Az érzékeny és az érzéketlen lemezek összefonódása még a meredek csont állás hatása nélkül is sérül. A lemezes felfüggesztés hajlamosabb a túlterhelésre és kevésbé képes tartani a ló súlyát a szarutokban. Természetesen a meredekebb csont állás felgyorsítja ezt a folyamatot. Mivel idővel a lemezes kapcsolat egyre instabilabb lesz, bármilyen gyulladás előidézheti, hogy a ló belefut egy teljes patacsont elfordulásba és leválásba.



Bármilyen anyagcsere zavar előidézhet patairha gyulladást. Egy toxin jelenlétére a rosszul táplált és sérült lemezes irha egy súlyos gyulladással válaszol. Seb váladék szivárog és keveredik a termelt szaruval, így a szaru minősége túl gyenge lesz ahhoz, hogy megtartsa a ló súlyát (különösen természetellenes csont ívelésnél) és az irha és a szaru elválik egymástól.

Ennek eredményeképpen a kapcsolat a patacsont és a patafal között tönkremegy (leggyakrabban csak az ujj területén) és a patacsont belesüllyed a talpba, ahol az éles első széle belenyomódik és megsérti a talpi patairhát. A lovak lábának legkevésbé fájdalmas része, ahol általában még egy meglehetősen szilárd kapcsolat van a szarutok és a patacsont között, a pata oldalsó és sarki régiója. A ló a súlyát hátratolja a sarkaira és a hátulsó negyedre — így láthatjuk a klasszikus patairha gyulladásos helyzetet. Bár ez némileg enyhíti a fájdalmat az elülső lábakban, de túlfeszülést okoz a hátsó és első lábak sarki területein, valamint az ízületekben, izmokban, szalagokban, inakban, hátban és a ló testének hátsó részében.

Mit tehetünk?

Fontos felismerni, hogy a patairha gyulladással küzdő ló beteg, de ez nem ok egy halálos ítéletre. A patairha gyulladásos lónak a következőkre van szüksége, miután megtettük a lépéseket a gyulladás okainak megszüntetésére és lehűtöttük a lábat (hideg vízbe állítani a legjobb):

Helyreállítani a természetes pataformát és működés
A talajjal párhuzamos patacsont és a patamechanizmus helyre állítása által meg lehet törni a krónikus patairha gyulladás ördögi körét. Ha a súly egyenletesen oszlik el a patacsonton, a szarutokon, a pártai és lemezes patairhán, a sérülés el kezd helyreállni, és jó minőségű kapcsolat kezd el nőni a pártaszél felől.

Keringés
A ló mozgatása sík, sima talajon létfontosságú, hogy biztosítsa a tápanyagok áramlását a a láb sérült szövetei felé.

Megfelelő táplálkozás
A legtöbb krónikus patairha gyulladással küzdő ló már eleve alultáplált, és egy beteg állattól megvonni a táplálékot — a legjobb esetben is a gyógyulás lassulásához vezet.

Holisztikus Támogatás
A ló szíve, anyagcsere szervei, az izom és csontrendszer struktúrái már óriási terhelés alatt vannak. Vegyi anyagok,mint gyulladáscsökkentők megzavarhatják a természetes gyógyulási folyamatot, és toxikus mellékhatást okozhatnak.



© Copyright of Strasser Hoofcare New Zealand. All Rights Reserved.

No comments:

Post a Comment