Wednesday, April 16, 2014

Dr Hiltrud Strasser és Holisztikus Pataápolási Módszere

Natalija Aleksandrova

Az emberek már mindenféle fémpatkót, és ezek sokféle alternatíváját kitalálták, a kollektív soha véget nem érő keresésük során, hogy milyen módon sikerülhetne a lovak hasznos élettartamát meghosszabbítani, bár ez a mai napig nem járt igazán sikerrel. A lábak és a paták problémái, még mindig a legszélesebb körben elterjedt okai a lovak sántaságának és halálának. De mi van akkor, ha egy mezítlábas pata képes gondoskodni önmagáról? És mi történne, ha egy mezítlábas pata még jobban képes lenne arra, hogy megvédje magát, mint bármilyen emberek által kitalált mesterséges eszköz? Lehetséges, hogy egy mezítlábas pata képes a ló testének mozgásszervrendszerét egészségben megtartani? Ezen túlmenően nem lehetséges, hogy egy egészséges mezítlábas pata, nagyon fontos szerepet játszik a ló általános egészségében? Dr Hiltrud Strasser német állatorvos és kutató pont erre a következtetésre jutott néhány évtizeddel ezelőtt. Ha a lovak számára biztosítunk bizonyos tartási és ápolási körülményeket, a pata képes úgy működni, ahogy a természet megtervezte. Ha a lónak lehetővé teszünk egy egészséges életmódot, a pata elveszti a mesterséges mechanikai védelem szükségességét. A pata betegségek meggyógyulnak, sőt öngyógyító folyamatok indulnak be, és így a pata szinte az egész test egészségének kulcsává válik.



Mint tudjuk a patának több más feladata között fontos funkciója, a test keringését támogató vérpumpálás. Ezen kívül ők felelősek az elhasznált fehérjék, vérből történő kiválasztásának munkájáért, felhasználva ezeket a pata szarujának felépítéséhez. Így hát elképzelhetjük mennyire érinti a szervezetet, ha a patának csak ez a két funkciója lecsökken — a szív, a máj, a vesék és a bőr sérülnek először. Ezek a szervek részei a kiválasztó rendszernek, és ha az elhasznált fehérjéket nem lehet biztonságosan kivinni a pata szaruján keresztül, ezek visszatérnek a testüregbe és túlterhelik a belső kiválasztó szerveket.



Dr Strasser már rendelkezett lótenyésztői diplomával, mielőtt tanulmányait megkezdte és a végzettségeit megszerezte volna a Humboldt and Freien Egyetemen Berlinben. PhD fokozatát később szerezte meg a Freien Egyetemen. Dr Strasser már 30 éve foglalkozik a patából eredő sántaság kutatásával, rehabilitációjával és megelőzésével. Ebből az időből 17 évet már a saját Pata Klinikáján töltött Tübingenben.



Karrierjének kezdetén, megdöbbenten tapasztalta, hogy milyen sok lovat altatnak el nagyon fiatal korában. Észrevette, hogy ezek közül a lovak közül a legtöbb paták okozta gyógyíthatatlan sántaság miatt lett elaltatva (mint pld- patairha gyulladás, idült patairha gyulladás, pata henger szindróma). Megfigyeléseinek és kutatásainak évei alatt felfedezte, hogy a vadon élő lovak többnyire sokkal hosszabb életet élnek, mint a "jelenlegi megszokott" körülmények között élő háziasított társaik. Kutatásai során egy váratlan következtetésre jutott: mi magunk öljük meg szép lassan becses állatainkat, azokkal a dolgokkal amikkel "kedveskedni" akarunk nekik. Az ő kutatásainak eredménye, hogy összehasonlította a háziasított és a vadon élő lovak életmódját és pataformáját, és ez az amit a világban "Strasser módszernek" hívnak, és amit helyesebben "Strasseri tudásnak" kéne hívnunk, mivel nem korlátozódik pusztán körmölési utasításokra. A strasseri tudás tanít, a ló számára biológiailag megfelelő életkörülményekről, hogy a környezet befolyással van az egész testre és a patákra, s hogy a paták fontos szervként működnek és szorosan kapcsolódnak a ló egész szervezetéhez és jelentős befolyással is vannak rá.



1.kép Dr Strasser a Pata Ápolás Világkonferencián, Tübingenben, Németországban
2.kép Dr Strasser tanítja a tanítványait a Pata Klinikán.


Dr Strasser azt mondja: "Az a pataforma amit napjainkban a lóféléknél láthatunk, sok millió év alatt fejlődött ki és nyilvánvalóan bebizonyította, hogy működőképes. Tehát azt kell feltételezzük, hogy ennek a szervnek nincs jobb lehetséges alakja. Ha ezt egyszer elfogadjuk, akkor meg kell próbálnunk megérteni ezt a szervet minden részletében, hiszen (mint minden része a szervezetnek) más szervekhez és funkciókhoz csatlakozik. Ezért ha valami megváltozik a patában ez a változás befolyásolja és hatással van az egész szervezetre. Sajnos ezt a tényt gyakran elfelejtik. Az egyes szervek problémáit önmagukban vizsgálják, elkülönítve a szervezet egészétől, ami helytelen diagnózishoz és még ennél is rosszabb, eredménytelen kezelés alkalmazásához vezet."

A strasser módszer tökéletesen alkalmas arra, hogy egészségesen tartsa a mezítlábas patákat a ló egész életén át. Valamint csodákat művel a bonyolult patabetegségek rehabilitálásában, amikor a hagyományos módszerek már csődöt mondtak. Dr Strasser felfedezte, hogy amikor eltávolítjuk az akadályokat, amiket gyakran az ember maga hozott létre ( túl hosszú sarok, patkolás, istállózás ), akkor lehetővé tesszük, hogy a pata csodálatos öngyógyító képessége aktiválódjon. A klinikáján eltöltött évek alatt, Dr Strasser sok esetben látta a lovak felgyógyulását súlyos mozgásszervi problémákból. Lovak, akik úgy jöttek a klinikára, hogy már felírták nekik, de még nem kapták meg az utolsó "gyógyszert" — az euthanáziát — később egészségesen távoztak a klinikáról.

Néhány lovas szakember még ezzel együtt is vitathatónak vagy akár radikálisnak tartja a módszert. Ez általában abból fakad, hogy a strasseri megközelítés nagyon különbözik a klasszikus hittől-más mint az általánosan elfogadott standart és eltér attól amit sok állat orvos és kovács javasol. Például egy patairha gyulladásos esetben ( a patacsont elfordulásával, annak leválásával vagy anélkül) a klasszikus hagyományos megközelítés megemeli a sarkakat. Ami azon a hiten alapszik, hogy hogy az eljárás enyhíti a mély hajlító ín és a lemezes irha feszültségét, amit a patacsont elfordulása okozott. De Strasser magyarázata szerint, a sarok megemelése még rosszabbá teszi az elfordulást azáltal, hogy tovább terheli a lemezes irha (dorsalis) háti részét és csökkenti a pata vérkeringését. Dr Strasser felfedezte, hogyha a patacsont párhuzamos a talajjal és a pata teljes terhelést kap, a mély hajlító ínra ható húzóerők inkább hátrafelé mint felfelé hatnak. (Egy friss tanulmány amit Glenn Ramsey PhD kandidátus vezetett, aki az Új-Zélandi Aucklandi egyetemen dolgozik, bebizonyította Dr Strasser megfigyelését. A tanulmány címe: A különböző pataszögek háti lemezekre gyakorolt hatása a lovak patájában, a cikket 2011-ben publikálta az Equine Veterinary Journal-ban [The effect of hoof angle variations on dorsal lamellar load in the equine hoof, Equine Veterinary Journal, 9/2011]) Amikor a strasser módszer szerint körmölünk, a patacsont terhelés alatt visszakerül a földdel párhuzamos helyzetébe. Ez lehetővé teszi, hogy az optimális keringés vissza álljon a patában. A terhelés egyenletesen oszlik meg a patacsonton és a patán, ez viszont lehetővé teszi, hogy nagyobb mennyiségű és jobb minőségű szaru termelődjön.

Fontos tudni, hogy a Dr Strasser által kifejlesztett körmölési technikákat eredményesen, csak egy Strasser Pataápoló Specialista SHP-Strasser Hoofcare Professional ( vagy bizonyos esetekben az ő felügyelete alatt lévő más személy) alkalmazhatja. Strasser Pataápoló Specialista az, aki elvégezte Dr Strasser két éves pataápoló és sántaságrehabilitációs képzését, és megkapta a tanúsítványát. Ismerünk olyan eseteket, ahol a körmös megpróbálta használni a Strasser módszert, megfelelő képzettség nélkül és lesántította és megbetegítette a lovat. Ha egy képzett szakember helyesen alkalmazza, egy egészséges patán, maga a módszer soha nem okoz fájdalmat a lónak. De amikor a megfelelő keringés helyreáll a sérült, zsibbadt patában, és ennek eredményeképpen az idegek érzékenysége helyreáll, ésszerű és logikusan elvárható, hogy megjelenjék a sántaság, vagy rosszabbodik, a módszer alkalmazása során. Egy a patkolás vagy a helytelen pataforma miatt érzéketlen patában, amikor a vér visszatér és az idegek érzékelése újraindul, akkor ezek jelentenek minden sérülést, amit addig nem tudtak, amíg a pata el volt zsibbadva. A helyesen alkalmazott módszer csak napvilágra hozza a pata belsejében lévő sérülésekből és betegségekből eredő fájdalmat (különböző szűkülések, túlfeszült lemezek, irha sérülések stb). A tályogok nem ritkák egy sérült beteg pata rehabilitációja közben, mivel ez a módja annak, hogy a szervezet eltávolítsa a nagyobb elhalt szövetdarabkákat. De a legtöbb ló, akit strasser módszerrel kezelnek, egy nagy megkönnyebbülést kap és mutat már az első körmölés után és a kondíciója folyamatosan javul a következő körmölések során.



Egy ló akit épp beszállítottak a klinikára akut patairha gyulladással.




A ló egészséges a klinikai kezelés végére.

A módszer alkalmazása lehetetlen anélkül, hogy a tulajdonost mélyen belevonjuk a rehabilitációba és ehhez az ő részéről a módszer mélyebb megértése szükséges. Akik a Strasser módszert követni akarják, azoknak muszáj megérteni, hogy a pata egy egész szervezet része és nem lehet kezelni az egész szervezet figyelembe vétele nélkül. Gyakori probléma a nyugati orvoslással — hogy elnyomja a fájdalmas tüneteket, anélkül, hogy megtalálná az igazi okokat és figyelembe venné az egész testet. Dr Strasser megértette, hogy sok egészségügyi probléma, amit istállózott és patkolt lovaknál látott, csak következménye a helytelen pataformának és a károsodott pata funkcióknak. Többek között ilyen következmények pld.: bőr problémák, allergiák, krónikus légzőszervi megbetegedések, visszatérő kólikák stb. Dr Strasser felfedezte, hogy ezek a problémák eltűnnek, mihelyt a ló életkörülményeit, amennyire lehet, közelítjük a természetes modellhez, és a patának megadjuk az élettanilag helyes formát. A staresseros pataápoló szakembereket megtanítják arra, hogy megtalálják és eltávolítsák a fájdalmat okozó problémákat a patában, valamint annak felismerésére, hogy mennyi időre van szüksége a lónak a teljes gyógyuláshoz. Vannak tulajdonosok, akik nehezen tudják megérteni, hogy a lónak lehet kényelmetlenség érzete a gyógyulás folyamata közben és nem hajlandók a lónak elég időt adni a gyógyulásra. Néhány súlyos esetben, igazán sok időre lehet szüksége a lónak a teljes gyógyulásig. Általában eltűnik a félreértés a Strasser módszerrel kapcsolatban, ha valaki elkezdi megérteni egy egészséges mezítlábas pata formájának és működésének alapelveit, melyek egy több millió éves evolúciós folyamatban fejlődtek ki.



Súlyos idült patairha gyulladás patacsont áttöréssel. A ló teljesen egészséges a 1.5 éves tübingeni pataklinikán történő kezelés után.

A strasser módszer a következő tudományosan elfogadott ismeretekre épül:

Szövettan
• Az élő szövetnek szüksége van:
— rendszeres keringésre
— meghatározott anyagcsere hőmérsékletre
• Az idegek csak aktív anyagcseréjű környezetben képesek működni
Anatomy
• The coffin bone of an equine must be ground-parallel
• The coffin joint must be over the center of the coffin bone base
• In a horse at rest, the tendons of the extensor and flexor apparatus are in an energy neutral balance
• Tendons are shortened via muscle contractions to produce movement. Continuous muscle contraction (muscle tonus) when standing results in the muscles cramping
Anatómia
• Egy ló patacsontjának a talajjal párhuzamosnak kell lennie - A pata ízületnek a patacsont középpontja fölött kell lennie
• Egy nyugalomban lévő lónál a hajlító és a feszítő apparátusnak energetikailag semleges egyensúlyban kell lennie
• Az inak megrövidülnek az izmok összehúzódása során, így hozva létre a mozgást. Ha állás közben folyamatos izom összehúzódás van (tónusos izom), az izomzat görcsössé válik.
Physiology
• In the leg, blood is pumped upward by the hooves and the joints. This is only possible with movement
• Excretion of hoof horn is linked to the amount of circulation, which is dependent on the amount of movement
• Production of hoof horn at a certain order of magnitude is necessary to relieve blood and body metabolism
Élettan
• A lábban a vért a paták és az ízületek pumpálják felfelé. És ez csak mozgás közben lehetséges
• A pata szarujának kiválasztása arányos a keringés mennyiségével, ami szintén a mozgás mennyiségétől függ
• A pata szarujának termelésére egy bizonyos nagyságrendben van szükség ahhoz, hogy megkönnyítse a vér és a test anyagcseréjét
Hippológi
• A ló természetes viselkedésének 70% mozgásból áll
• Nincs napi-éji ritmus
• A szaru kopása és termelődése élettanilag harmóniában van
Fizika és Matematika
• Helyes pataforma esetében a patában működő erők úgy hatnak, hogy a ferde csonka kúp alakú forma tágul, míg helytelen pataforma esetén szűkül
• A vért pumpáló működés csak a pata boltozatának megemelkedésével és kisimulásának váltakozásával lehetséges. Ez a mozgás nem jöhet létre, ha fixáljuk a talp boltozatát
___________________________________
Lótulajdonosoknak ajánlott olvasmányok Dr Strasser könyvei a lovak patájáról és annak egészségéről:
"A Life Time of Soundness"
"Shoeing — A Necessary Evil?"
"Metal in the Mouth"
"Who is afraid of Founder?"
"Navicular Diseas — No More!"

A könyvek elérhetők német, angol, francia, orosz, norvég, lengyel és cseh nyelven.

Az eredeti cikk megtekinthető: holistichorseandhoofcare.blogspot.com/2013/09/humans-have-invented-all-manner-of.html

No comments:

Post a Comment