Tuesday, June 17, 2014

Elég a mérgekből- Élet féreghajtók nélkül

Joe Camp írása

Amikor megkezdtük ezt az utazást a lovainkkal,(hihetetlenül gyorsan eltelt hét évvel ezelőtt), azt mondták nekünk, hogy a lovainkat rendszeresen féregtelenítsük. Egyesek szerint hat hetente. Minden lovat.
"— Ez nem egy mérgező anyag- kérdeztem
— Nem igazán-mondták, majd nagy csend, és meglehetősen furcsán néznek rád.
— Végül is izé....oké ez méreg... vagy valami ilyesmi...de ez nem Olyan méreg.
— Az utolsó mondatot mindig egy gyanakvó mosollyal kísérik.
— Ez kiírtja az élősködőket nem?
— Igen persze, hiszen arra való.
— Te megennéd?
— Nekem nincsenek parazitáim...
— Te megennéd azt amire a lovadat kényszeríted?-kérdeztem újra
— Nem-mondta végül
— Honnan tudod, hogy a lovadnak vannak-e parazitái?-kérdeztem
— Tudom, hogy nincsenek,mert hathetente féreghajtózom őt.
— Akkor is ha nincs neki? "

Mint oly sok más dolog a lovak tartása körül, ez sem tűnt valami logikusnak számomra. Az emberek sokszor azt mondták nekem, hogy minden lovat azonos ütemterv szerint féreghajtóznak, anélkül, hogy bármilyen elképzelésük lenne arról, hogy a lónak szüksége van-e rá vagy nem. Egy olyan termékkel, amit saját maguk a világért sem ennének meg. Kell hogy legyen itt valami jobb megoldás.

És van is. Néhány pillanatba telt, ahogy beütöttem a Google-ba: "Honnan tudod megmondani, hogy a lovadnak vannak-e parazitái?" Klik. Egy egész oldalnyi válasz. Nagyjából ugyanazt mondja: végy széklet mintát és kérj egy széklet peteszámot. Ez egy egyszerű, általában olcsó eljárás arra, hogy gyorsan meg tudják mondani, vajon a lovadnak van-e problémája vagy nincs. Az is kiderül, hogy valójában jó, ha a lovaknak van néhány parazitájuk. Ez jó az immunrendszerüknek. És ezt tudni is érdemes. De nekünk ebben az időben hat lovunk volt, most pedig nyolc van. Nyolcas szorzóval az általában nem túl drága dolgok gyorsan költségessé válnak, különösen, ha évente többször van rájuk szükség. Utána jártam hát a folyamatnak. Hogyan csinálják a székletvizsgálatot? Amit felfedeztem az igazán nem bonyolult. Egy 200 USD árú mikroszkóp és egy vetítő volt minden ami kellett és én saját magam is el tudtam végezni a székletvizsgálatot. Épp akkor volt a szülinapom, így hát ezt kértem. Kathleen először tiltakozott egy kicsit — A széklet tesztelő nem túl romantikus. De végül beadta a derekát és belevágtunk a dologba. Már csak egy dolog nem volt megoldva. Ez az eljárás meg tudja mondani kinek vannak férgei, de azt nem hogyan lehet tőlük megszabadulni mérgek nélkül.

Vissza a Google-hoz. A Google nagyszerű. Sok dolog van amit nem szeretek az internet körül,de a Google-t lassan megszeretem. Gyakorlatilag napjainkban nincs olyan kérdés, amire a Google ne tudná a választ.

És íme van valami amit Élelmiszeripari Kovaföldnek neveznek (Food Grade Diatomaceous Earth-DE) Nem mérgező és ami még jobb természetes anyag. Soha nem lép be a test rendszereibe vagy a vérkeringésbe. És csak áthalad a beleken, bemegy és már jön is ki. Egy dolgot kivéve, hogy a parazitákat magával viszi. És igen... ezt én is megenném. Sőt eszem is két teáskanállal naponta.

Többek között felfedeztem:
"Az étkezési kovaföld egy a természetben előforduló kovás-üledékes ásvány vegyület, amely mikroszkópikus alga-szerű, egysejtű növények csontvázának maradványait - ú.n. kovamoszatokat tartalmaz. Úgy tudjuk, hogy a kovamoszatok 30 millió évvel ezelőtt lesüllyedtek a mélybe és összeálltak egy krétaszerű anyaggá: kovafölddé. A kovaföldet kibányásszák, majd ledarálják, így egy olyan porhoz jutunk, ami kinézetre és tapintásra olyan mint a hintőpor. Az étkezési kovaföld áll kb.: 3% Mg, 33% Szilicium, 19% Ca, 5% Na, 2% Vas — ból és sok más nyomelemből, mint pld: titán, bór, mangán, réz és cirkónium."

“A kutatásból kitűnik, hogy az élelmiszer minőségű kovaföld, több egészségügyi előnyt biztosít ember és állat részére egyaránt. A kovaföld nem csak egy férgek elleni szer a testünknek. Képes enyhíteni a lehetséges halálozási kockázatát a magas koleszterin szintnek, magas vérnyomásnak, és lehet vele enyhíteni a bosszantó és kellemetlen problémákat, amik a bél baktériumok és paraziták köréből erednek,segíti a hörgő gyulladás, vese és hugyúti fertőzés regenerálódását, szabálytalan bélműködés gyógyulását, valamint segít a szédülésnél, fejfájásnál, és gyulladáscsökkentőként is működik. Tanulmányok kimutatják, hogy segít azoknak akik cukorbetegségben , artériás megbetegedésekben, ízületi fájdalmakban szenvednek, és talán megelőzheti és enyhítheti az Arzheilmer-kórt, azáltal, hogy megelőzi az alumínium felszívódását. Másik előnye a sziliciának, hogy segít a rossz zsírok elégetésében. A kovaföld az Anya Természet "terméke", ami nem okoz kárt sem a környezetnek sem a hobby állatoknak, sem az embernek.”

Hogyan működik?

“Sok káros dolog a testbe belépve pozitív töltést kap. A silica- kova egy félvezető ásvány, amely ha felmelegedik a test hőjétől negatív töltésű lesz és elektronokat ad le. Ezek a negatív töltésű ásványi inok és/vagy egyedi héjak vonzzák a rossz mikrobákat, szabad gyököket, pozitív töltésű hulladékokat és egyéb káros dolgokat. Mágnesként működnek, a negatív töltésű héjak és/vagy ionok vonzzák és elnyelik azokat a pozitiv dolgokat,amik elég kicsik ahhoz, hogy átmenjenek a nyílásokon. Ezen kívül minden nagyobb parazitát ami adott esetben a gyomorban vagy az emésztőrendszerben van szétvág és megöl éles széleivel a kovaföld (de a a bélben lévő jó baktériumokat nem öli meg.) Az erős töltés miatt, mindegyik héj nagy számú pozitív töltésű anyagot képes elnyelni, függetlenül attól, hogy kémiai anyagok, vagy baktériumok, vagy vírusok formájában vannak jelen.Keresztül haladnak a gyomron és a beleken, és kiviszik ezeket az anyagokat a testünkből.”

Két link kovafölddel kapcsolatos jó cikkekhez. De talán elegendő csak azt mondani, ez volt az a válasz amit kerestem. Soha többé mérgeket!




Ez azt jelenti, hogy soha nem féregteleníteném a lovamat mérgekkel? Már egy jó ideje megtanultam, soha ne mondd soha. Néhány évvel ezelőtt, épp mielőtt elindítottam volna az önellenőrző és kovaföld programomat, kiderült hogy Pocket olyan erős fertőzést kapott, hogy nem volt más választásunk. Így hát ő, kapott egy nagy tubussal a pocakjába, de most már 2 és fél éve megy a kovaföld program és azóta nincs féreghajtó. Amikor örökbe fogadtuk Saffron-t a vemhes musztángot, neki nagyon súlyos hengeresféreg fertőzése volt, amit valószínűleg a BLM (Bureau of Land Managament) mississippi-i létesítményében szedett fel, és a csikónak is átadta, valószínűleg a székleten keresztül (mert a csikók az anyjuk kakijának fogyasztásával veszik fel a számukra szükséges baktériumokat melyekkel a különböző tápanyagokat le tudják majd bontani a belükben). Így tehát ők kaptak egy adagot a megfelelő (már ha van ilyen) féreghajtóból, de azóta már mindketten benne vannak a kovaföld programban. Kb 13 hónapja. Most elértünk a vita egy fontos részéhez. A legrosszabb dolog amit mi emberek csinálunk, hogy minden lónak ugyanazt a tervezett programot csináljuk végig. Különösen, amikor mérgekről van szó. Azóta felfedeztem, hogy ez mennyire téves hozzáállás. Legalább négyen a mieink közül rendszeresen a nulla tojás vagy e körül mozognak, grammonként, tesztelés során. Más szóval a fertőzöttségük nagyon nagyon alacsony. Ők nagyon kevés kovaföldet kapnak, egy és fél csészével hetenként. Két másik hét csészét egy héten, és a többiek 10,5 fél csészét hetente. Elég megdöbbentő, hogy ekkora a szórás ugye?

Nagy általánosságban azt hallottam, hogy az immunrendszer javul a korral és a mi ménesünk is többé-kevésbé követi ezt a megfigyelést. Kivéve Pocket. Ő a kivétel, mert kivétel mindig lesz. 16 éves de ő az egyik, aki 10.5 csészével kap egy héten.

A mi programunk a következő: A félelmetes négyes, ahogy én hívom őket Cash,Noelle, Mariah és Skeeter. Ők csak fél csészével kaptak egy héten, egészen a közelmúltig,amíg olvastam róla, hogy a féreghajtáson kívül mi mindenre jó még a kovaföld. Igy felemeltem az adagjaikat: H, Sz, P,-fél csészével. Saffron és Stormy hét csészével kapnak hetente, Pocket és Mouse 10 és fél csészével hetente.

A 22 kg körüli csomag, ami 18 dollárba kerül a takarmány boltban, még 8 ló esetén is rettenetesen sokáig kitart.

A programot minden lóra próbálgatással állapítjuk meg. Megtanultam, és másoknak is ezt kellene tenni, hogy hogyan megy a széklet ellenőrzés és mit kell keresni. Keress rá a Google-n. Vannak alacsony, közepes, nagy tojás szám/ grammonként-ra vonatkozó tanácsok. Természetesen az alacsony a cél. Bármi ami alacsony tartományban van nem jelent változást a dózison. Bármi ami a mérsékelt tartományban van változtathat a programon (több kovaföld attól függően, hogy hol van a mérsékelt tartományban). Az új adagolás a legjobb belátásomon alapszik. Ha a magas tartomány alsó határán van, mi többnyire csak növeljük az adagot, de ha a magas tartomány felső felében van megfontoljuk egy adag méreg beadását. Nekünk ezt soha nem kellett tennünk, mióta a kova program megy, több mint két éve.



Mi ennek a módszernek a hátránya? Sokan szeretnének egy sor szigorú szabály szerint menni, minden egyes alkalommal, minden lónál, minden körülmények között. Ez egyszerűen nem így működik. No ekkor kezdődnek a gondok... Mi nagyon ritkán teszünk bármit is a lovaink körül,ami nem a saját megítélésünkön alapszik. Ezért szeretném itt még egyszer hangsúlyozni azt amit a bevezetőben elmondtam, hogy ez csak egy laza útmutató a kezdéshez, a házi feladatot neked kell megcsinálni, a kutatást, hogy tudd mit miért csinálsz, hogy a szubjektív megítélésed alkalmas legyen arra, hogy döntéseket hozz. És most, ha ez még mindig helyesnek tűnik, akkor ez valószínűleg jó is.

Ha van egy csomó lovad, mint nekünk, akkor feltétlenül érdemes beszerezned egy mikroszkópot és egy kivetítőt. Ha csak kettő van, érdemes három négy hónaponként megnézetni őket.

Kovafölddel kapcsolatos linkek amiket a figyelmedbe ajánlok: angol nyelvű:
http://sacredmountainjourney.com/id21.html
Speciálisan az állatokra vonatkozó link beleértve a lovat is.
http://sacredmountainjourney.com/id28.html
Magyar nyelvű linkek:
http://xn--kovafld-e1a.hu/
http://ibon.biz/tesla/kovafold.php?lng=hu
Vagy csak egyszerűen keresgélj a Google-n. Rengeteg írás van róla.

Néhány szó a szerzőről:
Joe Camp az írója, producere, rendezője 7 mozifilmnek (beleértve az összes Benji filmet), valamint ő írta (“The Soul of a Horse — Life Lessons from the Herd,”) A ló lelke és az Élet leckék a lovaktól c. bestsellereket és mindemellett írt hét másik nagy sikerű könyvet lovakról, három novellát a saját forgatókönyveiből, az inspiráló, valóságon alapuló könyvét (“Who Needs Hollywood,”) Kinek kell Hollywood? és stb...
Érdemes megnézni a honlapjukat: http://www.thesoulofahorse.com valamint a youtube-on található videóikat a mezítlábas lovaikról “The Soul of a Horse Channel”. https://www.youtube.com/watch?v=ASfRL-HHts0&list=PL5ED6DAE86CFD04FE

No comments:

Post a Comment